Moja rodzina oszalała na punkcie tej kolacji. Nie chcą już żadnych hamburgerów, ani pizzy
Uwielbiam włoską kuchnię, bo jest prosta i pełna smaku. Wiele potraw robi się w niej szybko i łatwo. Należy do nich bruschetta, czyli kanapki na grzankach. Muszę przyznać, że po wakacjach we Włoszech, jest to nasza ulubiona, rodzinna kolacja. A ma tę zaletę, że nie jest pracochłonna. Nie wymaga też wielu wymyślnych składników. Gorąco polecam ten przepis tym, którzy szukają powiewu świeżości w kuchni.
Co to jest bruschetta?
Bruschetta to tak naprawdę włoska przekąska, która doskonale nadaje się na lekką kolację. Są to chrupiące kromki pieczywa, które obkłada się prostymi składnikami, zwykle pomidorami, mozzarellą, bazylią i ewentualnie szynką parmeńską. Pieczywo na bruschettę opieka się na grillu lub w piekarniku, by uzyskało chrupkość. Zwykle wykorzystuje się tu ciabattę, choć można też lekki, pszenny chleb. Zrumienione kromki pieczywa należy natrzeć czosnkiem i skropić oliwą. Potem układa się na nich wspomniane wyżej dodatki.
Jak zrobić bruschettę z pomidorami, mozzarellą i bazylią?
Przygotowanie bruschetty jest bardzo proste. Trzeba jednak zadbać o to, by w pierwszej kolejności przygotować dodatki do grzanek. Dzięki temu zrumienione pieczywo nie będzie czekało i stygło, a od razu, póki ciepłe, można je będzie zjeść z dodatkami.
Przepis: Bruschetta z pomidorami, mozzarellą i bazylią
Chrupiące kanapki z dodatkiem pomidorków koktajlowych, sera mozzarella i listków bazylii
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 270 w każdej porcji
Składniki
- 12 kromek ciabatty lub lekkiego chleba
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- 250 g sera mozzarella
- 100 g pomidorków koktajlowych
- listki bazylii
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżeczki pestek dyni
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dodatkówZąbki czosnku obierz, przekrój na pół. Ser mozzarella pokrój w plasterki. Pomidorki umyj, pokrój w plasterki. Listki bazylii opłucz, osusz. Pestki słonecznika i dyni podpraż na suchej patelni, wystudź.
- Pieczenie pieczywaKromki pieczywa ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni Celsjusza i piecz ok. 3 minuty, aż będą chrupiące.
- Serowanie bruschettyKażdą kromkę pieczywa natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku i skrop oliwą. Potem obłóż plasterkami pomidorków i mozzarelli, udekoruj listkami bazylii. Skrop oliwą, posyp pestkami.
Czym jeszcze można obłożyć bruschettę?
Bruschettę najczęściej podaje się z pokrojonymi pomidorami. Doprawia się je zwykle bazylią, solą, pieprzem i oliwą, dzięki czemu są pełne smaku. Jednak zrumienione pieczywo można też podać z: wędliną (zwykle szynką parmeńską), parmezanem, ricottą, zielonym pesto, wędzonym łososiem albo z podsmażonymi pieczarkami. Dobrym dodatkiem do bruschetty będą też oliwki czy pasta z oliwek, a także awokado, grillowany bakłażan albo cukinia.